L’ibuprofèn s’ha tornat en un indispensable en els nostres dies. Ja sigui per a la inflamació per un cop, per al dolor menstrual o fins i tot per a la ressaca després d’una nit de festa, oi? L’ibuprofèn s’ha convertit en el recurs majoritari per a qualsevol mena de malaltia, fins i tot quan no està indicat per a aquesta. No obstant això, cada vegada són més nombrosos els estudis que, lluny de recomanar-ho, adverteixen sobre els efectes adversos que pot tenir el seu ús desmesurat, com un major risc d’infart, pèrdua d’audició o esterilitat. A més, l’Agència de Medicaments i Productes Sanitari (Aemps), advertia el mes de gener passat que l’ibuprofèn pot produir eosinofília i símptomes sistèmics, també conegut com a síndrome Dress.

És important que siguem conscients que cada medicament està destinat per una simptomatologia i utilitzar un medicament quan el nostre metge o el nostre farmacèutic no ens l’ha recomanat pot tenir conseqüències greus: no parlem només de que tingui efectes secundaris en el nostre organisme, si no que també podem estar creant resistències al no necessitar-lo i que, quan de veritat el necessitem, no tingui l’efecte esperat sobre el nostre cos.

Per això avui us volem informar sobre l’ibuprofèn i el seu ús. De manera general trobem el de 400 mg i el de 600 mg. Per a tractar qualsevol tipus de dolor lleu, el de 400 mg és més que suficient pel nostre organisme. Optar pel de 600 mg, que us recordem que s’ha de dispensar només amb recepta mèdica, com analgèsic per mals lleus o moderats no farà més que aumentar el risc de patir efectes secundaris i els seus riscos, sense paliar més el mal que el que ho faria el de 400 mg. Si creus que la dosi de 400 mg no és suficient, has de visitar el teu metge i que ell, coneixent el teu historial mèdic i la teva medicació crònica, et recepti el de 600.

Per si això fos poc, la dosis màxima que es recomana al dia son 1200 mg d’ibuprofèn, pel que prenent tres al dia de 400 mg ja arribem a aquest límit. T’imagines si prenessis tres però de 600 mg? Estaries prenent molt més del que és recomanable pel nostre organisme.

També has de saber que l’ibuprofèn està contraindicat per a persones amb insuficiències hepàtiques o amb problemes de cor, ja que pot complicar les simptomatologies o interferir amb altres medicaments. Recorda, també, que no s’han de prendre més de 10 càpsules d’ibuprofèn al mes.

Si tens més dubtes, consulta’ns a la farmàcia!