Quan parlem de risc cardiovascular ens referim a la probabilitat que té cada persona de patir una malaltia que afecti el cor i els vasos sanguinis, que dependrà de la suma de factors de risc que intervinguin en la persona en qüestió.

Els factors de risc

Els factors de risc determinen la probabilitat de patir una malaltia cardiovascular. Com més factors de risc es tinguin, més gran serà el nombre de possibilitats de patir aquest tipus de malaltia.

Els factors de risc cardiovascular més freqüents i importants són:

  • La diabetis: les persones que pateixen aquesta malaltia produïda per la incapacitat del pàncrees de fabricar suficient insulina tenen més probabilitats de patir alguna malaltia cardiovascular.
  • El colesterol: és una substància greixosa necessària per al funcionament de l’organisme i la realització dels àcids biliars i de les hormones. Si els seus nivells en sang s’eleven produeixen la hipercolesterolèmia, que pot ser un gran factor de risc.
  • El tabaquisme: els fumadors tenen una incidència de la patologia coronària tres vegades més gran que la resta de la població.
  • La hipertensió: quan es pateix hipertensió, el cor augmenta la massa muscular per fer front al sobreesforç. Això pot produir angina de pit i insuficiència coronària, a més d’irritabilitat al múscul cardíac.
  • L’estrès: està comprovat que durant les dues hores següents a un episodi d’alteració emocional greu, el risc d’infart agut de miocardi augmenta.
  • La freqüència cardíaca: realitzar esport sovint manté una freqüència cardíaca normal i redueix les probabilitats de patir un atac de cor.
  • L’obesitat: el greix que s’acumula a l’abdomen afecta directament el cor i és un factor de risc cardiovascular agut.

Com prevenir els riscos?

El primer i més essencial és mantenir una activitat física regular, reduint el sedentarisme i millorant la nostra capacitat cardiovascular. A més, és molt important seguir una dieta variada i equilibrada i controlar el pes, els nivells de colesterol i la tensió arterial.

Per a aquells que tinguen antecedents familiars de risc cardiovascular, es recomanen visites regulars al metge per tal de controlar possibles malalties en un futur.

Ara ja ho saps! Mantingues la teva salut cardiovascular a ratlla!