El Sistema Personalitzat de Dosificació (SPD) és un servei poc conegut però de gran valor. Està pensat per facilitar la presa de la medicació a les persones grans, a les que pateixen una malaltia crònica i a aquelles que han de prendre habitualment tres o més medicaments.

Els dispositius SPD contenen la medicació setmanal separada per dosis per a un pacient determinat, i que només poden preparar les farmàcies acreditades en aquest servei. L’objectiu d’aquest sistema és evitar confusions i facilitar el compliment dels tractaments en aquells pacients que per les seves circumstàncies personals se’ls fa difícil seguir el tractament que els ha prescrit el metge.

L’SPD no consisteix simplement a dipositar a un blíster amb dates la medicació, sinó que inclou actuacions orientades a la prevenció, identificació i resolució de problemes relacionats amb els tractaments. Per aquest motiu, el farmacèutic és clau en aquest procés.

A més, aquesta pràctica, ajuda a detectar si el metge especialista i el d’Atenció Primària han prescrit cadascun un medicament diferent per la mateixa patologia, és a dir, si el pacient està prenent doble dosi. També pot ajudar a descobrir si el pacient continua prenent una medicació que ja no necessita o si està prenent medicaments sense prescripció mèdica per a patologies menors que interaccionen amb la seva medicació crònica, i per tant, posant en risc la seva salut.

En resum, l’objectiu dels farmacèutics mitjançant l’SPD consisteix a ajudar els usuaris a utilitzar medicaments de la millor forma possible, per a proporcionar així una teràpia segura i efectiva.