El sòl pelvià, tot i ser una de les parts més importants del cos de la dona, continua sent força desconegut entre la població (tant masculina com femenina). Aquest conjunt de músculs i lligaments antigravitatoris es troba a la base de la pelvis i s’acostuma a incloure al que popularment s’anomena: core. Els músculs profunds que formen les parets del sòl pelvià delimiten l’abdomen, el diafragma, els oblics i la musculatura lumbar.

Entre les seves funcions principals hi ha la de retenir les vísceres de l’abdomen i la pelvis, és a dir, sostenir l’aparell digestiu, urinari i reproductor i, per tant, controlar la continència urinària i anal.

Què passa si el sòl pelvià es debilita?

  • Incontinència urinària, lleu o abundant.
  • Prolapses: caiguda dels òrgans intraabdominals
  • Dolor lumbar
  • Disfuncions sexuals: no sentir orgasmes o patir dolor durant les relacions sexuals.

Si es pateix qualsevol d’aquests símptomes, cal consultar amb un especialista! Moltes vegades es comet l’error de normalitzar certes situacions, com les pèrdues d’orina lleus, etc. Tot i així, és important no conformar-se i consultar un ginecòleg i/o un fisioterapeuta especialitzat en sòl pelvià, per valorar amb exactitud l’estat de la musculatura pèlvica.

Quins factors poden debilitar o fer malbé el sòl pelvià?

El restrenyiment crònic és un dels principals factors de risc de les disfuncions pèlviques, així com l’embaràs, el part, el postpart i la menopausa.

Com es pot exercitar el sòl pelvià?

Si des de petits es conegués l’existència del sòl pelvià i s’integrés a l’esquema corporal quan s’estudia anatomia, seria molt més fàcil i estès el seu coneixement i manteniment.

Sabies que el sòl pelvià és una part del cos que treballa amb altres i s’activa involuntàriament quan es realitzen accions quotidianes com aixecar pes?

Actualment, hi ha pràctiques com els exercicis Kegel i els hipopressius que ajuden a mantenir el sòl pelvià en condicions òptimes, activant la seva musculatura a partir de contraccions i de la respiració i aprenent a contraure’l.

En definitiva, tot entrenament que impliqui activar els músculs del core i, per tant, del sòl pelvià, et pot ajudar a mantenir una bona salut del sòl pelvià.

Ja tens en compte el teu? Comenta’ns quins exercicis fas per mantenir-lo tonificat o quins aspectes t’agradaria conèixer més a fons. T’ajudem! 😉