En aquesta època de l’any és complicat no agafar un refredat: els canvis de temperatura, l’estrès de final d’any i una alimentació pobra són alguns dels factors que incrementen les possibilitats de patir aquestes infeccions oportunistes. 

Els aliments no són medicaments, però tenen certs nutrients bàsics que ajuden al nostre organisme a mantenir-se en bon estat. Aquests nutrients contribueixen a millorar la resposta del cos humà davant de certes malalties com el refredat. 

Aliments com l’all o la ceba, poden evitar que ens fiquem malalts o inclús ens poden ajudar a reduir els símptomes dels constipats, grips o altres malalties. 

Però que podem fer per recuperar-nos ràpidament d’un constipat? 

Combatre un refredat amb aliments és un remei antic que t’ajudarà a suavitzar la simptomatologia, evitarà la recaiguda i augmentarà les teves defenses. 

Aquests són els aliments que no poden faltar al teu rebost si vols combatre un refredat.  Pren nota!

  1. L’all el gran aliat del sistema respiratori i dels pulmons. Aquesta hortalissa té propietats antisèptiques molt potents i s’encarrega de promoure la fluïdificació i l’expulsió dels mocs. 
  1. Les herbes aromàtiques com la farigola i l’orenga, són aliments antisèptics que es poden prendre amb una infusió. 
  1. La ceba, un remei de tota la vida que t’ajuda a respirar millor, elimina mocs i mata els gèrmens. 
  1. Els fermentats són aliments probiòtics que ens ajuden a garantir un equilibri beneficiós per la flora intestinal. Alguns d’aquests aliments són: el quefir, la pruna umeboshi, les olives, les verdures crues fermentades, etc. 
  1. El gingebre és un dels aliments més efectius contra els constipats. Ajuda a expulsar la mucositat, alleuja la tos i combat la infecció. 
  1. Aliments rics en provitamina A: julivert, moniato, pastanaga, carabassa i espinacs. Aquests aliments són fonts de carotenoides i protegeixen les mucoses contra microorganismes invasors. 
  1. Els nabius tenen propietats antioxidants i protectores i són especialment importants pel sistema respiratori. 
  1. La varietat de bolets asiàtics xiitake fan augmentar les defenses i enforteix el sistema immunitari. 
  1. El famós suc de taronja. Està demostrat que aquest remei natural de sempre és eficaç per disminuir la gravetat dels símptomes del refredat i també pot influir en la durada. Amb un gram de vitamina C és suficient per disminuir les molèsties del constipat. 
  1. El brou, la millor manera per incorporar molts dels aliments que ens ajuden a recuperar-nos dels símptomes del refredat. En aquest caldo i podem afegir aliments de temporada rics en micronutrients i fitoquímics com la ceba, la pastanaga, la col o el nap. 

Cal destacar que incorporar tots aquests aliments sense apartar els ultraprocessats, els làctics o el gluten no serveix de re. Aquests últims aliments són proinflamatoris i augmenten la producció de moc. 

Fes fora els refredats incorporant aquests aliments a la teva dieta! I recorda: neteja’t bé les mans, hidratat de valent i si pots, fes-te rentats de nas amb aigua de mar.