L’aromateràpia, considerada com una branca de la fitoteràpia, usa combinacions aromàtiques elaborades a partir de plantes, o olis essencials, per prevenir i curar. Es tracta d’una teràpia que ha agafat embranzida en els últims anys gràcies també a la moda dels difusors d’olis essencials, que ha facilitat la manera d’entendre i aprofitar els beneficis de l’aromateràpia en el nostre dia a dia. 

D’on surten els olis essencials?

Hi ha tants tipus d’olis essencials com plantes. El procés de creació d’un oli essencial és físic (destil·lació o extracció), no químic, amb la qual cosa s’aconsegueix mantenir les propietats específiques de la planta de la qual s’obté, i en una alta concentració.

Els olis s’extreuen de les plantes aromàtiques mitjançant el procés de la destil·lació al vapor d’aigua. Enriquit en oli essencial, el vapor passa per un serpentí on es refreda i es condensa. En tenir diferents densitats, l’oli essencial es separa de la fase aquosa i queda recollit en un matràs col·lector.

Com s’apliquen els olis essencials?

Els olis essencials es poden aplicar per via interna, externa o aèria.

  • Per inhalació: en aromateràpia l’ús de difusors d’olis essencials és molt comú. L’oli essencial difós en l’aire és absorbit per les vies respiratòries arribant així al cervell. Allà, exerceix la seva acció terapèutica psico-emocional. Es poden utilitzar difusors per ventilació de vidre, elèctrics de porcellana o passius (ceràmica porosa) amb calor.
  • Ingerits: els olis essencials són molt eficaços, però la seva dosi i contraindicacions sempre han de ser estrictament respectades. Cal diluir-los en mel, sucre o oli vegetal. No es dilueixen en aigua. Es poden comprar càpsules gastroresistents, supositoris i òvuls en farmàcia i parafarmàcia.
  • Per via externa: alguns olis essencials es poden aplicar a través de la pell. Se’ls sol combinar generalment amb oli vegetal, cera, ungüent, crema o loció corporal.

Quines són les virtuts dels olis essencials?

Publicacions científiques evidencien cada cop més l’eficàcia de l’aromateràpia, en particular, per certes afeccions:

  • L’oli de lavanda té una influència significativa per millorar el son, reduir l’estrès, l’ansietat i la depressió, especialment gràcies a la seva acció sedant i calmant.
  • Una combinació d’olis essencials d’espígol, marduix, ylang-ylang, taronja amarga i neroli redueix la hipertensió, ja que contribueix a disminuir l’estrès i l’ansietat.
  • La diabetis de tipus 2: els olis essencials de comí i canyella tenen un efecte hipoglucemiant i permeten controlar la glucèmia.
  • L’oli essencial de gerani rosat ajuda també a lluitar contra infeccions urinàries i, massatges amb oli essencial de lavanda diluït en oli vegetal, contribueixen a reduir els efectes de la menopausa.
  • L’oli essencial de niaouli permet limitar els efectes secundaris de la radioteràpia.
  • L’acció antiviral, antifúngica i antibacteriana dels olis essencials de l’arbre de te, de l’orenga, del clau i de la canyella redueixen les infeccions nosocomials.